lördag 7 juni 2008

Att skaffa hund

Att bli hundägare är mycket roligt men även ansvarsfullt. Man måste förstå att hunden tar mycket tid och att den till viss del påverkar ens vardag och kommer att göra så under 12-15 år framåt.
Hundköpet ska ske efter noga övervägande och inte vara en impulshandling. Tänk efter vad du ska ha din hund till - jakt, vallning, sällskap, agility, utställning - och välj ras efter det.
Hela familjen ska vara överens om hundskaffandet, men det är inte barnens tjat man ska falla till föga för. Man kan inte kräva det ansvaret det innebär att ha en hund av ett barn. Barnen kan vara till stor hjälp, men det är familjens vuxna som ska ha huvudansvaret. Ta promenader i ur och skur, att säga nej för 100 gången till valpen, att stå i trädgården kl 3 på morgonen och berömma valpen att den är jätteduktig som kissat ute.
Men det är så roligt att ha hund. Att följa valpens upptäkt av omgivningarna -myror, humlor och igelkottar som inte alls vill leka. (Humlor är lättare att fånga än flugor för en valp.) Lära gå i koppel, lära var tomtgränsen går, spana in växthuset och inte äta alla växter.

Inga kommentarer: